Търсене

понеделник, 24 март 2008 г.

ZZP (Zelfstandige Zonder Personeel), freelancer, eenmanszaak

ZZP – независим, без персонал и freelancer са най-често използваните термини за почти едно и също нещо. И двете форми на предприемач нямат легална форма (от юридическа гледна точка).
ZZP-er се изпозва най-често в строителния бизнес, метални конструкции, в сферата на услугите, докато терминът freelancer се използва най-вече за журналисти, дизайнери, адвокати и т.н.


Независим предприемач:

Zelfstandige (самоосигуряващ се), ZZP'er или freelancer работят на основата на комерсиално споразумение (договор за услуга, например), а не на основата на трудов договор. Това е много важно от данъчна гледна точка, както и от гледна точка на начина и видовете осигуровки.
Едни от критериите, които определят до колко взаимоотношенията ви с клиента не са на основата на трудов догор са:
- Характер (вид) на дейността, предмет на договора;
- Независимост при работа;
- Стремеж към последователност;
- Инвестирате в компанията си;
- Управлявате собствен риск (печалба или загуба са за ваша сметка);
- Стремеж към печалба;
- Брой клиенти, за които работите.


Наличието на тези критерии ви определя като независим предприемач и е достатъчно условие да работите в Холандия без да ви е необходимо работно разрешение.
За да бъде ясна позицията ви на независим предприемач (пред потенциални клиенти, слуйители на данъчната администрация т др.) éénmanszaak, ZZP of freelancer е необходимо да притежавате по-рано спомената VAR декларация. За справки по изискванията за получаването и може да проверите в сайта на данъчна служба или да ни пишете на емейл: bulinfoconsult@gmail.com.

Няма коментари: