Търсене

събота, 22 март 2008 г.

Осигурени ли сте като независими предприемачи?

Работейки като самоосигуряващо се лице сте осигурени едиствено за старост или Algemene Ouderdomswet (AOW). За всички останали лични и фирмени осигуровки трябва сами да регулирате – например осигуровка за болест, за инвалидност, за пенсия ...

Осигуровка за невъзможност да се осъществява дейност

Кат самоосигуряващо се лице (независим предприемач) е необходимо сами да се погрижите за финансовото си осигуряване в случай на болест, инвалидност, пенсия. Това става чрез:
- Осигуряване на собствен резерв;
- Да си направите обикновена застраховка за инвалидност;
- Да си направите доброволна здравна (Ziektewetverzekering) и/или WIA застраховка към Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).

Ако застрахователят прецени, че професията ви попада в рискова група по отночение на трудова злополука може да ви предложи възможност да избирате, между:
- Застраховка с изключване на някои клаузи от застрахователната полица;
- Застраховка с по-висока месечна вноска.

В някой случаи може да се иска алтернативна застраховка.

Независим предприемач и обезщетения за бременност и раждане

За да обезпечите финансово времето, през което не можете да извършвате дейност поради бременност и раждане, трябва сами да осигурите собствен финансов резерв или да се застраховате в частна застрахователна компания.

От 01.07.2008 жените, самоосигуряващи се лица ще имат право на обезщетения за бременност и раждане най-малко 16 седмици. Сумата на обезщетението (ZEZ-regeling) ще зависи от дохода, който лицето е получавало в годината, в която ще има право на обезщетение. Максималната сума, която лицето ще има право да получава няма да надвишава минималната работна заплата за страната (1317 евро, бруто на месец).

2 коментара:

Анонимен каза...

az ımam ednolıcna fırma schoonmaakbedrijf otvorena e predı 20 dena koga tryabva da se osıgurya kıde ı kak?

BulInfo Consult каза...

Както вече споменахме в темата за осигуряване на самоосигуряващи се лица имате три възмойности:
- да направите собствен резервен фонд - например да заделяте пари в спестовна сметка;
- да потърсите застрахователна компания;
- да се осигурите доброволно към UWV.

Като самоосигуряващо се лице не е задължително да си внасяте осигуровки, но е желателно. Така в случай на болест или друга невъзможност да изпънявате трудова дейност вие ще имате финансова осигуреност.