Търсене

понеделник, 17 март 2008 г.

TWV и една година по-късно ... Отново за новата холандска лична карта

Днес проверихме на място как става получаването на новият документ за самоличност. Посетихме офиса на IND и разговаряхме подробно по въпроса с обслужващия чиновник. Ето и накратко информацията, която получихме:
За да получите новата си холандска лична карта, след изтичането на 12 месечният ви период без право на работа е нужно да посетите местния офис на IND и да получите новоизлезналата форма за тази лична карта с код: 08А. При разговора си с офис работника, задължително проверете кога точно изтича 12 месечният ви период. Можете да изпратите пакета си с документи едва след това. Пакетът съдържа следните документи: Попълнена форма 08А, копие на досегашната ви лична карта - от двете и страни, копие на паспорта ви и една снимка паспортен формат. След изпращането на документите ще бъдете уведомени кога ще получите картата си от местния IND офис. На новият ви документ за самоличност ще пише, че не се нуждаете от работно разрешение, за да работите свободно на холандския пазар на труда. Успех!

4 коментара:

Анонимен каза...

kakvo ozna4ava da rabotich kato samonaet

BulInfo Consult каза...

Да работиш като самонает или като самоосигуряващо се лице, означава че ти сам и за свой риск и сметка си търсиш работа/клиенти и си плащаш данъците и осигуровките. Сам определяш работното си време и цената, на която ще работиш (предлагаш услуги).
Да работиш като самоосигуряващо се лице се различава от закона (в ЕО) от това да работиш като наето лице на заплата и поради това се приема, че самоосигуряващият се не е заплаха за трудовия пазар в страната, в която сте решили да работите ...

Анонимен каза...

zdraveite..ot fevruari tazi godina rabotq v holandski restorant kato schoonmaker..tri dena prez po4ivnite dni....subota,nedelq i ponedelnik....obshto 12 chasa rabota,v subota 4chasa i polovina,v nedelq 4chasa i polovina i v ponedelnik tri chasa.upravitelkata mi kaza che shte rabotq probno 1-2 meseca,i sled tova ako me haresa shte mi napravi kontrakt...vze mi vsichki dokumenti,sofi nomer,adres,fotokopie na pasporta..no ne poiska verblijvsverguninga,na koito pishe che purvite 12 meseca mi trqbva tvw..sega predi nqkolko dena mi dade gotoviq kontrakt-loonstrook-s data 30-04-2008...absolutno nov kontrakt za rabota...na koito daje ima udrujki za pension!!!az mnogo se zaradvah,no kakvo shte pravq po-natatuk?kak rabotq s kontrakt bez tvw?trqbva li da rabotq 1 godina v restoranta za da polu4a tvw,ili ve4e imam avtomati4no tova tvw?nishto ne razbiram...posuvetvaite me kakvo da pravq...molq vi...pozdravi na vsichki vas..groetjes!!!

BulInfo Consult каза...

Zаравейте,

от написаното от вас разбирам , че имате холандска лична карта за 5 години, като през първите 12 месеца се изисква tvw. Интересува ме на какво основание е издадена картата - имате ли регистрирана икономическа дейност (фирма) или сте икономически неактивен, от коя дата е издадена картата ви? Това е важно, за да можа да ви кажа от кога започват да ви се броят 12 месеца...
Колкото положението ви в момента - имате договор, в който са посочени условията на работа. Как ви плащат - по банков път или на ръка? Имате ли документ, с който може да докажете колко пари получавате на месец - бруто, чиста сума, данъци, осигуровки (salarisspecificatie)? Ако е така предполагам, че работодателят е изискал работно разрешение за вас, но то е валидно само, ако работите при него.
Ако работодателят ви плаща "на бяло" няма от какво да се притеснявате - той си е уредил необходимите документи, за да ви вземе на работа..