Търсене

неделя, 26 януари 2014 г.

Социални помощи (toeslagen) в Холандия

     Ако живеете в Холандия и имате здравна застраховка в страната, плащате наем или имате деца, може би имате право на социални помощи - т. нар. toeslagen.
     Съществуват четири вида toeslagen:

  • zorgtoeslag (здравна добавки) - плаща се към здравната ви застраховка;
  • kindgebonden budget (детски добавки) - изплащат се за деца под 18 годишна възраст;
  • hoortoeslag (добавки към наем) - изплащат се въз основа на довора ви за наем при определени усливия;
  • kinderopvangtoeslag (детски добавки) - изплащат се в случай, че детето ви посещава детска ясла и двамата родители работят.
     Ако искате да разберете дали имате право на социални добавки и на каква сума, може да проверите с помощта на този калкулатор.

     Ако искате да получавате една или няколко от горепосочените социални добавки, трябва да кандидатствате за това. Не се кандидатства единствено за kindgebonden budget.
    Кандидаства се само първият път, през следващите години добавките се получават автоматично.
     В случай, че през следващите години има промяна в линия ви и финансов статус (нарастнал доход, развод, смяна на жилище и т.н.) трябва да декларирате тази промяна. В противен случай рискувате държавната институция да изиска връщане на надвзета сума.

     Тук ще намерите няколко връзки, които ще ви дадат повече информация относно кандидастване, промяна и спиране на социални добавки:








1 коментар:

частна детска ясла в София каза...

Хубавото в системата е, че се кандидатства само веднъж, а не като у нас за всяка различна социална помощ трябва да кандидатстваш отделно, с различен набор от документи. Би било добре и ние да се поучим от Холандците...