Търсене

четвъртък, 20 март 2008 г.

VAR Verklaring "Verklaring Arbeids Relatie"

VAR Verklaring "Verklaring Arbeids Relatie" – на български може да се преведе като Декларация за свързани лица. Декларацията се получава от данъчното и уточнява какъв вид предприемач сте. По принцип не сте задължени да искате такава форма, но е желателно да я имате, в случай, че ви я поискат.

Както вече повечето от вас са се убедили, дори с регистрирането на фирма има известни неудобства при намиране на работа, особено ако в картата ви за самоличност пише, че първите 12 месеца се нуждаете от работно разрешение. Рзабира се трудно, не означава невъзможно ... В момента някои фирми, особено в строителството са готови да наемат хора, при положение че притежават VAR форма.
За потенциялния работодател VAR формата е начин да се увери, както и да декларира при евентуална проверка, че не сте на трудов договор, а за вас да покажете, че имате поне три клиента за дадената година, не сте на заплата, както и че вие си поемате осигуровките.

Видове VAR форми:

Съществуват четири вида форми, но вде от тях се отнасят за самонаети лица: var-wuo и var-row.
var-wuo (печалба от предприемачество) – от данъчна гледна точка сте 100% самонаето лице;
var-row (резултат от други дейности) – вие сте сте самонаето лице, но нямате статус на предприемач от данъчна гледна точка;
var-loon (заплата като наето лице) – доходите ви от данъчна гледна точка се приемат като работна заплата;
var-dga (директор, съдружник) – доходите ви са от директорска заплата в ограничено отговорно дружество или доходи като съдружник.

Няма коментари: