Търсене

вторник, 18 март 2008 г.

Приравняване на диплома, съгласно стандарта на кралство Нидерландия (DIPLOMA WAARDERING)

Тази информация ще помогне на всички, които са избрали да кандидатстват за квалифицирана работа, да работят като самоосигуряващи се лица за специфични функции, изискащи притежаване на подобен документ или за кандидастване в учебно заведение в Холандия.

В повечето случай е достатъчно само да притежавате легализирана диплома на аглийски, френски, немски.

Преди да започна да изброявам алгоритъма на действията ви ще подчертая, че е важно да притежавате оригиналите на дипломите си за образование от България.

След това последователността е:

По телефон или лично, посещавайки най-близкия офис на CWI си насрочете среща с техен служител. Изрично ги попитайте, какви документи (на какъв език да е легализирана дипломата ви) ще ви поискат, за да си спестите време и хабене на нерви в бъдеще.

По правило се изисква легализирана на английски, немски, френски или холандски език диплома, плюс дипломата за предходно ниво (ако приравнявате диплома за висше образование ще ви поискат и дипломата за средно), задължително оригиналните български дипломи, документ за самоличност (възможно е да ви поискат и sofinomer)

По закон до шест седмици от приемане на документите ви дипломата ще бъде приравнена и ще я получите по пощата или ще получите писмо от CWI, че може да отидете да получите документа си от техния офис.

Oписаната процедура, разбира се, касае само онези, които имат желание да работят по специалността си, получена в български средни специализирани училища или университети.

Няма коментари: