Търсене

сряда, 13 март 2013 г.

Легални форми на бизнес в Холандия - основни изисквания за стартиране на бизнес

Като граждани на страна-член на ЕС, за български граждани желаещи да започнат бизнес в Холандия не се изисква виза за влизане в страната, но докато пазарът на труда е все още ограничен е необходимо разрешение за престой (т. нар. residence permit). Получаването на такъв документ става след регистрация в ИНД.

Легални форми на бизнес - Eenmanszaak, VOF, CV, Maatschap, BV


Болшинството от стaртиращите собствен бизнес в Холандия изибират Еenmanszaak или VOF, в зависимост от препочитанията си да работят самостоятелни или в съдружие.

Еднолична фирма (eenmanszaak)
При тази форма на бизнес собственосста е еднолична, но могат да работят повече от един човек. Eenmanszaak може да наема персонал. Лицето може да регистрира само една еднолична фирма, която може да развива заличени дейности и да има няколко търговски имена. Тези различни дейности могат да бъдат регистрирани на един и същ адрес.

Като едноличен собственик вие сте отговорен за всички активи и пасиви на фирмата. Не се прави разлика между лично и фирмено имущество.

Генерално Съдружие - VOF
 VOF е съдружие между двама или повече бизнес парньори. Основното тук е, че всеки от партньорите участва с нещо в това съдружие: средства, активи, стока, работна ръка ...
 Подписване на договор между съдружниците не е задължителен, но е препоръчителен (например за договаряне встъпиленото участие на партньорите, разпределние на печалбите и загубите, отпуски на партньорите и др.)
При VOF обикновено се прави разлика между лично и фирмено имущество, но при евентуален банкрут, кредиторите може да поискат покриване на вземанията си с личното имущество на съдружниците.
По закон, ако един от партньорите напусне съдружието, това поставя край на самия бизнес. За да се избегне, това може да бъде уредено с учредитения договор.

Ограничено Съдружие - CV
Това е форма на VOF, при която съдружниците се делят на основни и ограничени. Ограничените съдружници участват само финансово в дружеството. Те нямат право да осъществяват дейност от името на фирмата.

Няма коментари: