Търсене

сряда, 10 декември 2008 г.

Свободно движение на работници от България и Румъния

От 01.01.2007 България и Румъния се присъединиха към ЕС, но с това гражданите на двете страни не получиха достъп до пазара на труда в повечето страни членки на ЕС.

Холандското правителство реши да ограничи достъпа до пазара на труда за гражданите на най-новите членки на ЕС, като постави условие работодателите да изискват работно разрешение от местните агенции по труда след като представят достатъчно доказателства, че за въпросното открито работно място няма какдидати от Холандия или от останалите по-стари членки на ЕС. На 01.01.2009 транзитният период за двете страни изтича и правителството на Холандия трябва да реши дали ще бъде удължен.

До края на Декември 2008 Втората Камара на Холандия трябва да вземе окончателно решение дали ще освободи достъпа на граждани от България и Румъния до пазара на труда.
Според някои политици все още има нерешени проблеми с жилищното настанчване на работници от Източна Европа.

От проучване на SEO става ясно че до средата на 2008 година около 94 000 работници от Източна Европа са регистрирани UWV и получават социални помощи. От този брой 3% са от Румъния и 1,3% от България. По-голяма част от горепосочените работници работят в селското стопанство, градинарството и строителството.

От друга страна от същото проучване става ясно, че няма репресивен вътрешен натиск върху местните работници. Което означава, че пристигането на работници от Източна Европа за момента не е застрашен пазарът на труда за местните работници. Нещо повече, работниците от Източна Европа плащат повече данъци, такси и осигуровки, отколкото получават под формата на социални помощи и придобивки.

Четвъртък – 11.12.2008 между 17,00 и 20,00 е насрочена среща на Комисията по социална заетост и безработица, на която ще се обсъжда възможността за освобождаване достъпа до пазара на труда за Български и Румънски граждани. От страна на министерството ще присъстват социалният министър Донер и министър ван дер Лаан – настаняване, работа и интеграция.

Източник на информацията е официалният сайт на Втората Камара на Холандия

3 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте! Значи случаят е следния: мой колега и приятел си направи еднолична фирма преди около две години ( с моя помощ), на базата на която си разви доста успешен строителен бизнес в Холандия. Сега след две години, лияна карта, данъци веркларинг и т.н. му предложиха работа на трудов договор в една от големите строителни фирми с които имаше отношения преди. На картата издадена му от IND пише ( и в закона, който прочетохме), че разрешително за работа не му е нужно след първите 12 месеца. Т ой обаче работи вече над две и малко години и на практика не му е нужно никакво разрешение за работа, на базата на годишните му декларации. Парадоксално, обаче от IND ни отговориха, че е желателно да има, което сами признават, че е в нарушение с европейската спогодба и противоречи на европейското право, но предпочитат да го има, защото все още не си били направили промените по закона. На вас случвало ли ви се е подобно нещо и какво бихте ме посъветвали да направя? Благодаря.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
BulInfo Consult каза...

Много хубав въпрос. Значи по-долу прилагам отговор от адвокатската къща с която работим на английски, за да не променям нищо относно съдържанието му:
The position the IND has taken, meaning that you must have worked as an employee for at least one year with a work permit before you can be granted free access to labour is contradictory with the admission treaty Bulgaria, Rumania, and European Union, and its additional protocol, governing transitional measures as far as labour market is concerned.
Also labour market is not limited to work as an employee in this aditional protocol, so that the reasoning, that you have free access after a legal stay of one year is logical.