Търсене

сряда, 25 юни 2008 г.

SP (Партия на социалистите): Пазарът на труда за български и румънски граждани може да остане затворен за още три години

17 Юни 2008 - Ulenbelt (SP) алармира Камарата за навалицата от работници от Източна Европа в Ротердам и проблемите, с които градът трябва да бори. Той настоя пред министър Donner (Министър на Социалните грижи) да бъде отложен достъпът до пазара на труда в Холандия за българи и румънци като единствен вариант за справяне с безредиците. Искането му бе подкрепено и от Ten Broeke (VVD).
Fritsma (PVV) дори настояват за затваряне пазара на труда за граждани на Полша.
Все пак крайното решение за отваряне пазара на труда в Холандия ще се вземе през Ноември 2008.

NOS Journaal отбеляза, че въпреки недостига на работна ръка в Кралството е възможно границите за работна ръка от България и Румъния да не бъдат отворени през следващата година.
Предложението на Министър Donner да се разреши достъп до пазара на труда за български и румънски граждани от 01.01.02009 срещна твърда опозиция в Tweede Kamer на Холандия. Аргументите са, че първо трябва да се решат проблемите с работниците от Полша. VVD подчертава, че от очакваните 15000, броят на полските граждани работещи в страната е надхвърлил 120 000 хиляди, което поражда много неудобства и затруднения свързани най-вече с намирането на жилище.

Най- силната мярка, която може да се приеме през Ноември е отлагане на отварянето на пазара на труда с още три години.

Няма коментари: