Търсене

неделя, 15 юни 2008 г.

Социални обезщетения при бременност и раждане за самоосигуряващи се жени - в сила от 4 Юни 2008

Работещите жени в Холандия имат право 16 седмичен отпуск за бременност и раждане, който се взима месец преди определената дата за раждане. Сумата на обезщетението е равностойна на договорената месечна заплата.
Това право до сега не беше уредено за самоосигуряващите се жени.

С решение от 3 Юни 2008 година Министерството на социалните грижи в Холандия (Ministerie van SZW) утвърди правото на самоосигуряващите се жени да получават обезщетение за периода на неработоспособност през последния месец на бременноста и първите три месеца след раждане.
Решението влиза в сила от 04.06.2008 година.
Максималната сума на обезщетението е равностойна на минималната работна заплата за страната. Условието, за получаването и е жената, работеща като самоосигуряващо се лице да докаже 1225 работни часа. Лицата, които нямат 1225 работни часа получават обезщетение на базата на годишната печалба/доход за предходната година.

Основният мотив за вземането на това решение според Министерството на цосиалните грижи е да осигури максимална защита на майката и детето. Много от жените, работещи като самоосигуряващи се лица не се осигуряват за периода на бременност и раждане. Новата наредба значително намалява финансовата зависимост на самоосигуряващите се майки. Правото на обезщетение се прилага и за партньора на самоосигуряващото се лице.

Правото за обезщетение при бременност и раждане при самоосигуряващи се жени е регламентирано в Wet arbeid en zorg (буквално преведено Закон за работа и грижа). Отговорен орган за прилагането и спазването му е UWV.
Според Министерството на социалните грижи сумата на обезщетението за настоящата година възлиза на 14.5 милиона евро, а от 2009 година – около 27 милиона евро годишно.

Няма коментари: