Търсене

сряда, 14 май 2008 г.

Обмисляте възможността да ползвате услугите на психотерапевт, но се колебаете?

Д-р Здравка Борисова ще ви помогне, изяснявайки някои въпроси и заблуди в тази област. Това е мястото, където се говори открито за психотерапията, психотерапевтите и представите, които битуват за тях в умовете ни.

Психотерапевтът е психиатър?

Грешно! Нито психиатърът е психотерапевт, нито психотерапевтът - психиатър. Много хора смятат, че двете професии са идентични, от което следват куп заблуди и предразсъдъци, разпространени в обществото.

Психиатърът е лекар, със специализация по психиатрия.
Психиатрията е клон на медицината, който се занимава с психопатологията, или психичните болести като медицински проблем и третирани като такива - с лекарства. Този подход е много подходящ за тежки заболявания като Шизофренията, и фундаментално погрешен за повечето от психичните проблеми, с които се сблъсква средностатистическият българин, докато се бори с живота, както може.

Психиатърът не е психотерапевт, защото не е квалифициран за това. Единственото, с което той може да ни бъде полезен, е поставянето на диагноза, в съответствие с Международната класификация на болестите и предписването на медикаменти, от които, както споменахме по-горе, се нуждаят само ограничен кръг, тежко болни хора.

Психологията е науката за човешката психика и за това, как функционира тя. Психотерапевтът е специално обучен за такъв. Неговата работа е свързана именно с обикновените хора и психичните им проблеми, които не са резултат от умствено/мозъчно заболяване.
А такива са огромното мнозинство от психичните разстройства.
Такъв е вероятно и вашият случай.

Няма коментари: