Търсене

сряда, 5 март 2008 г.

Получаване на холандска лична карта

Крайната цел на всички притежаващи фирма в кралство Нидерландия е да получат разрешение за постоянно пребиваване, както и разрешение за работа на територията на страната.
Това става, като отново си насрочите среща в общината, на която ще ви бъде връчена форма за попълване като самоусигуряващи се и ще ви бъде насрочена последваща среща в рамките на две седмици. На тази следваща среща ще е необходимо да носите със себе си: личен паспорт, снимка за паспорт, попълнената форма, легализиран акт за раждане, такса от 30 евро .
Интервюиращият ви служител ще направи копие от паспорта ви, копие от акта ви за раждане и ще вземе формата и прикрепената към нея паспортна снимка. След това ще ви уведоми в какъв срок ще получите обаждане от IND за това че документите ви са получени и процедурата ви е в ход. След това той изпраща целия пакет с документи в IND и на вас не ви остава нищо друго освен да чакате обаждане от офиса на институцията.
Ако всичко е наред след получаването на въпросното обаждане ще получите в рамките на около два месеца личната си карта за право на престой за 5 годишен период. Това става като получите уведомително писмо, че картата ви е изпратена в локалната община, след което ще получите второ уведомително писмо от общината, че можете да отидете и да получите картата си там.
На картата ви ще пише, че първите 12 месеца не можете да работите без работно разрешение.

Това означава две неща:

1. работите като самонает с фирмата си и

2. след 12 месеца от датата на кандидатстване получавате автоматично право на работа за холандския трудов пазар.

В случаите, когато от офисът на IND са усъмнени във вашите намерения да развивате бизнес в Холандия, получавате писмо с което ще бъдете уведомени, че трябва да изпратите бизнес-план и/или банкова гаранция, че притежавате необходима сума пари за самоиздръжка от 1 година. Сумата за самоиздръжка, която трябва да гарантирате зависи от това дали сте семе ен, самотен родител, семейство.

От 1 Януари 2008 сумите са следните: за един човек 630.14 евро, за самотен родител - 882.20 евро, за семейство (съвместно съжителство) - 1260.28 евро на месец. За останалите случаи може да проверите в сайта на IND.

Ние ви съветваме за изработването на въпросният бизнес-план да се доверите на опитни счетоводители, правили такъв не веднъж, при това с доказан положителен резултат.

13 коментара:

Анонимен каза...

zdraveite...ne moga da razbera kakvo e tova purvonachalno kandidatstvane...moje li malko poveche informaciq tochno za kakvo stava vupros...sled iztichaneto na ednata godina avtomatichno imame pravo na rabota,tova znachi li che ako sum si stoqla v kushti prez tazi godina i ne sum rabotila,posle imam pravo na rabota svobodno?blagodarq vi predvaritelno i pozdravi na celiq ekip ot tozi sait..

BulInfo Consult каза...

Здравейте! Дали ефективно сте работили с компанията си или не, може да бъде преценено само на базата на годишната ви данъчна декларация. И за двата случая обаче, съществуват законови причини.След изтичането на едната година имате право свободно да работите на холандския трудов пазар, независимо от финансовия резултат на фирмата ви. Новата лична карта можете да си поръчате с цел избягване на недуразуменията с началото и края на едногодишмния период върху настоящата ви лична карта. За да избегнете неудобството всеки път да обяснявате коя точно е датата на внасяне на документите ви в IND e добре да посетите офисът им отново и да поискате удостоверение за края на едногодишният ви период. Другият вариант е да попълните формата за новата лична карта, която отстранява гореспоменатите недуразумения и да я получите след изтичането на едногодишния ви период. Надяваме се, че сме ви били полезни. Ако се чувствате объркана и имате още въпроси, моля - на разположение сме.

Анонимен каза...

izvenete,znachi li tova,pravilno li sam razbrala .za holandska lichna karta mogat da se podadat goreupomenatite dokumenti bez da ima registrirana firma , i sled ednata godina se otiva samo za poluchavane ??

BulInfo Consult каза...

При положение, че нямате фирма може да се регистрирате като икономочески неактивен гражданин, но в този случай трябва да докажете, че имате достатъчно средства да живеете в Холандия или някой да гарантира за вас. Срокът за получаване на личната карта е до 6 месеца. Обикновено отнема по-малко време.
Регистрацията става в локалните офиси на IND. От около половин година в няколко района на Холандия бяха създадени локални офиси на IND.

Анонимен каза...

az imam dokazani dohodi i garant ,i poluchih karta za 5godini bez pravo na rabota prez purite 12 meseca....nqmam firma i napravih zapitvane s nova snimka i nov populnen formulqr za smqna na kartata s nova,na koqto da pishe 4e moje da rabotq...no uvi...samo gubene na vreme i naprazni nadejdi...vzeha mi 30 euro,iz4akah opredelen period ot vreme...i polu4ih nova karta sus sushtoto sudurjanie,kakto predishnata...pak zabrana za rabota....taka che ne si gubete vremeto i nervite naprazno...prosto si chakaite 2009...ili 2010...ili 2011...edin gospod znaekoga shte bude razresheno na nas da rabotim svobodno....ostanete si sus zdrave...pozdravi na ekipa vi...

BulInfo Consult каза...

За холандска лична карта с право на работа може да кандидаствате само, ако преди това легално сте работили в Холандия една година. Това, че имате доказан доход от друга държава не означава, че дава право да се кандидатства за ID с право на работа.
За съжаление процедурата наистина трае дълго и състоянието на неизвестност допълнително натоварва...
С тази карта може да си регистрирате фирма и с нея да започнете работа към работна агенция. Има работни агенции, които наемат българи с фирми, но обикновено става въпрос за нискоквалифициран труд.
Да се надяваме, че няма да чакаме повече от 2009 година, за да ни разрешат да работим ..

Анонимен каза...

Как и пред коя институция трябва да докажа, че съм работила легално 1 година в Холандия. Нямам регистрирана собствена фирма, но според Холандското министерство на социалните работи мога да работя като "free lance werkende en als zelfstandig werkende" без проблеми./ZZP-ers en free lancers uit Roemenië of Bulgarije, voorzover zij daadwerkelijk als zelfstandige werken, hebben geen tewerkstellingsvergunning (twv) nodig. Wanneer zij feitelijk arbeid in loondienst verrichten geldt zolang er geen vrij verkeer van werknemers is, wel de twv-plicht. De Arbeidsinspectie (AI) controleert aan de hand van de feitelijke gang van zaken of er sprake is van echte zelfstandigen of niet.Инфомацията е от сайта на Министерството./
Ако поискам да работя на трудов договор към фирма обаче, ми е нужно работно разрешително за първата една година. Искам да разбера дали бих могла да използвам годината, в която съм била заета като freelance и чрез данъчната си декларация, да ми бъде признат това за легална работа. Или под термина "легална работа" се разбира само работа на трудов договор loondirenst.

BulInfo Consult каза...

Здравейте Емилия. Първата година, в която се изисква работно рарешение за вас започва да се брой от датата на стикера в паспорта ви, на който пише, че имате право да работите като freelanser. Ако датата е минала може свободно да кандидаствате за свободно работно място. Много агенции не са запознати с това - някои от тях гледат датата, на която ви е издадена личната карта. Казвам ви това, за да не се обезкуражавате, ако попаднете на незапознати служители. Съветът ми е в търсенето си на работа, ако годината ви е изтекла да избягвате да давате много информация. Имате право на работа, явявайте се спокойно на интервюта, ако ви питат имате ли право на работа - да имате и толкова. Те ще ви направят копие на документа и ще видят какво е написано там. Ходете на интервюта спокоино и със самочувствието на пълноправен гражданин на европейската общност.

emillia64 каза...

здравеѝте.Аз и приятелят ми работихме повече от две години с фирми,но все по рядко взимат на работа с фирми и се принудихме да ги затворим.повече от 7 месетса работим само на черно,което е незаконно,но навсякаде ни казват че нямаме офитсялно право на работа.Осигоряваме се сами плащаме си и данаци и на колите и всичко,но сме поставени пред голям при тарсенето на права за работа.Бихте ли ни посаветвали каде и как да си потарсим правото на работа.Предварително ви благодарим.Успех и на интересният ви саѝт.

emillia64 каза...

здр.пак сам аз емилия димитрова.Вчера ходих до IND за да си потарся правата след като сам работила активно и при това на добро заплащане,почти 2 години и пиклучване на годишният баланс отлично,получих отказ за лична карта с право на работа,или какъвто и да е дукомент за това.Последва познатият ни до болка отговор ,че нямаме право офицялно на работа и че единствено и само със ZZP.Незнам дали от посолството не можем да получим съдеистие или малко повече яснота,за това какво можем и какво не.Ще ви бъдя бескраино благодарна,ако получа садеисвие и отговор от вас.Успех на сайта и екипа ви.

Анонимен каза...

Мисля, че това е най-доброто решение. На мен поне ми свършиха работа и е безплатно. Ето ги Безплатни Юридически съвети
Het Juridisch Loket,
phone: 0900-8020,
www.juridischloket.n
I.K.Kolev - Адвокат и прокурор
Телефон: 0497 38 06 02
Факс: 0497 38 28 36

Взех ги от сайта и съм много доволен. Пробвай ги и ти.

emillia64 каза...

blagodarq na anonimniq informator za advokatsite saveti.6te se probvam i 6te dam otgovora i v saita,za da mogat i drugi da se vazpolzvat.

Анонимен каза...

zdr ot osem godini sam v holand imam firma i sam rabotil pove4e ot dve godini legalno kak moga da vzema taka karata i kam kogo trqbva da se obarna blagodarq predvaritelno